Stevie sladká ( Sugar baby )
NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ:
Je to vytrvalá bylina s přezimujícím trsem kořenů,
z čeledi Asteraceae. Pochází z horských
tropů severní Paraguaye.
Nadzemní část při slabším mrazu odumírá
a rostlina nejlépe přezimuje při 5–10 ° C.
Sladící látkou rostliny je steviosid, který je necukerné
povahy, látka snadno rozpustná ve vodě
a velmi stabilní při teplotách i v různých nápojích
nebo pečivu. Hodí se pro přípravu čajů, dietních
jídel, zákusků, moučníků.
Likviduje řadu bakterií ústní mikroflory, zabraňuje
zubnímu kazu.
Steviosid je 200–300 x sladší než cukr. Jeho kalorická
hodnota je nulová, proto se hodí pro redukční
diety, ale je též velmi vhodný pro
diabetiky. Nejjednodušší použití je vyluhovat 1–2
čerstvé listy, nakrájené na malé kousky, přímo
v šálku asi 15 minut s některou z čajových směsí
a přikyselit citronem. Stejně se použije i sušený
list třeba do ovocných produktů.
Pěstování je snadné, stačí větší květináč (14 cm
a dostatek vody aslunečné okno nebo balkon.
Nadzemní část rostliny na zimu usychá a rostlina
přezimuje v kořenech se zemitým balem,
který umístíme třeba i do sklepa a udržujeme při
teplotě 0–10 ° C. Podle zkušeností je lepší
loňské uschlé výhony odstřihat až na jaře, když
začnou růst nové. Zaléváme pouze tak, aby bal
úplně nevyschl.
Kořenové trsy je možné na jaře rozdělit.